Recht op goederen, maar die zijn voor het overlijden verkocht


13 juli 2016

Vraag nummer: 46800

In een testament is er een recht op bepaalde onroerende goederen toebedeeld aan een deel van de kinderen. Deze stukken land zijn echter al tijdens het leven van de erflater verkocht. De opbrengst werd verdeeld over alle kinderen (dus over meer kinderen dan diegenen die er volgens het testament recht op zouden hebben).

Hebben die kinderen na het overlijden van de erflater recht op een financiƫle tegemoetkoming, nu zij bij leven van de erflater een kleiner deel hebben gekregen dan waar zij op basis van het testament recht op hadden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Om beter antwoord te krijgen kunt u het beste langs een notaris gaan met het betreffende testament, maar in algemene zin: indien in een testament een bepaalde zaak is gelegateerd aan bepaalde personen en die zaak is tijdens leven van de erflater al verkocht (dus niet meer aanwezig in de nalatenschap), dan geldt het testament op dat punt dus niet meer en is er ook geen sprake van compensatie. Uit de tekst van het testament kan eventueel anders voortvloeien, maar daarvoor verwijs ik u zoals aangegeven naar een notaris bij u in de buurt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.