onterving en onbekendheid met overlijden


28 juli 2003

Vraag nummer: 7951  (oude nummer: 2861)

IS HET MOGELIJK DAT ALS JE VADER STERFT MOEDER LEEFT NOG DAT DE DOCHTER ONTERFT WORD IS ER EEN REGEL DAT ALS JE VADER GESTORVEN IS IN 2000 EN JE DAT TE WETEN KOMT IN 2003 WEGENS EEN RUZIE DAT JE NIET MEER RECHT HEBT OP DE ERFENIS
DE DOCHTER HEEFT 1 ZOON

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, uw vader kan in een testament een kind (en diens kinderen) onterven. Dat kon ook al onder het oude erfrecht.

Als je pas later op de hoogte gesteld wordt van het overlijden, is het niet zo dat je je rechten hebt verloren. Het roept natuurlijk wel een hoop vragen op:

1. ben ik eigenlijk wel erfgenaam en als ik dat niet was (door onterving) heb ik de rechten die ik als kind had (legitieme portie) nu nog wel ?
2. hoe komt het dat ik niet op de hoogte ben gesteld? Doorgaans wordt namelijk een notaris bij een nalatenschap betrokken, in eerste instantie vooral voor de verklaring van erfrecht. De notaris zorgt ervoor dat bekend wordt wie de erfgenamen zijn en zal die personen ook op de hoogte stellen. Ook bij onterving van een kind stelt de notaris het onterfde kind doorgaans op de hoogte. Dit kan mogelijk anders zijn als na goed onderzoek nergens uit is gebleken dat er nog een kind is.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.