kindsdeel + legaat voor ex


17 juni 2010

Vraag nummer: 13832  (oude nummer: 15828)

Geachte heer,Mijn vader heeft nagelaten om 30 jaar geleden het testament te herzien na een stukgelopen relatie met zijn vriendin.Wij zijn nu dus onaangenaam verrast door dit document waarin de exvriendin een legaat en een kindsdeel toebedeelt heeft gekregen.
Kan deze erfgenaam toch nog aanspraak maken op het kindsdeel?
Zij zijn nooit getrouwd geweest en dus ook al 30 jaar uitelkaar!!
Als deze ex eerder te overlijden komt dan dat wij de erfafhandeling rond hebben(i.v.m. de hoge leeftijd niet ondenkbaar) ,moet deze erfenis t.z.t. dan aan haar kinderen worden overgedragen?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

In de wet (art. 52) is een duidelijk bepalingen opgenomen ten aanzien van echtgenoten in een testament na scheiding zonder aanpassing van dat testament. Dat staat er dus niet vppr ex samenwoners. Ik kan niet beoordelen of dat mogelijk anders is bedoeld door uw vader. Doorgaans staat (vandaag de dag) in testament dat een erfstelling tbv een parter alleen geldt indien op het moment van overlijden nog sprake was van een relatie/samenwoning (of gelijk bewoordingen). Staat dat er niet, dan kan er mogelijk sprake zijn van uitleg eventueel via een rechter van de bedoelingen. Ik raad u van harte aan eens langs een notaris te gaan voor nader advies.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.