Kan notaris geld vragen voor afgifte van een testament?


1 november 2017

Vraag nummer: 52582

Geachte heer de Griend,

Omdat ik geen goed gevoel meer had bij bovenstaande notaris, heb ik een andere notaris benaderd. Ik heb haar gevraagd om een kopie van het testament op te vragen en naar mij te sturen. Zij had telefonisch al gezegd dat ze dit kon en wilde doen. Nu kreeg ik vandaag het bericht dat zij een bericht van de eerste notaris ontving waarin hij stelt dat er eerst een bedrag van 450 EURO overgemaakt moet worden, anders wordt het testament niet naar de nieuwe notaris gestuurd. De nieuwe notaris heeft mij hier eerst in gekend, alvorens ze heeft toegezegd. Er is dus nog niet betaald.
Is het normaal dat een notaris een dergelijk groot bedrag vraagt voor het versturen van een testament? Ik ben van plan om morgen de geschillencommissie te raadplegen.
Met dank en vriendelijke groet,
S. Doornenbal

Antwoord:

Geachte heer,

Omdat u nu een andere notaris hebt gevraagd één en ander voor u te verzorgen, laat ik het oordeel verder over aan betreffende notaris. Ik mag aannamen dat betreffende notaris u ook wel haar mening heeft gegeven in deze? Hoe dan ook kan een notaris een vergoeding vragen indien hij een afschrift afgeeft (nadat hij heeft vastgesteld of het afgegeven kan worden), maar het lijkt mij wel heel erg veel.Misschien is er een goede reden voor, maar zou dat aangegeven moeten worden.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.