Hoe geldig is een legaat


14 april 2022

Vraag nummer: 64761

Goedemorgen

Mijn baas is overleden en in zijn testament staat dat wij recht hebben op 1 e koop.
Nu wordt het ons aangeboden voor de leegstandwaarde maar wij zitten er nu nog in met een huurcontract voor nog 5 jaar.
Mijn overleden baas heeft altijd tegen ons gezegd bij leven dat we het mogen kopen voor de wozwaarde van het pand. Alleen dit staat op een handgeschreven briefje wat bij het testament is gevoegd. Mag dat?
Er wordt nu gezegd dat dat niet rechtsgeldig is en dat wij het voor het leegstandbedrag moeten kopen. Ze gaan nu niet lager.
WOZ waarde is 777000. En leegstand is 1200000. De executeur zegt dat het voor de belasting niet mag omdat ze dan een narekening kunnen krijgen. Klopt dat?
Wij hebben nu een bedrag op tafel gelegd die in het midden uitkomt? Moeten ze daarmee akkoord gaan?
Mogen ze zomaar in hun belang om meer geld te kunnen krijgen het bedrag zo hoog maken?
Wij hebben het gevoel dat ze het onderste uit de kan willen halen voor eigen belang en totaal niet meer aan de wensen van mijn overleden baas.
Mogen ze dit zomaar doen?
Wat zijn onze rechten ondanks dat niet alles schriftelijk maar ook op een handgeschreven briefje en mondeling tegen ons is gezegd.?

Mvg Anne Krol

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zoals al eerder aangegeven is de inhoud van het testament doorslaggevend in deze en heb ik ook enige overwegingen gegeven ten aanzien van de waarde.
De erfbelasting zal in beginsel voor rekening van de legataris zijn neem ik aan, dus dat is, indien u legataris bent en gebruik maakt van het legaat, aan u, hoewel de executeur wel afhankelijk van de inhoud van het testament de aangifte verzorgt. In beginsel is het wettelijk uitgangspunt dat voor de berekening van de erfbelasting aangesloten wordt bij de WOZ waarde.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >