Gedeelte van de nalatenschap in huwelijksgoederengemeenschap van kind?


19 februari 2015

Vraag nummer: 41545

Mijn vader is drie jaar geleden overleden. In zijn testament staat o.a. dat de nalatenschap wordt verdeeld na overlijden van mijn moeder zodat zij onbezorgd kan leven. Mijn moeder leeft gelukkig nog. Mijn vader heeft ook bepaald dat zijn nalatenschap buiten de gemeenschap van goederen valt als zijn kinderen op die voorwaarde gehuwd zijn.
Mijn vraag: mijn moeder heeft geen testament en zij heeft dat van mijn vader ook niet ondertekend. Is het dan zo dat een deel van de nalatenschap toch, in het geval van haar overlijden, in de huwelijkse gemeenschap van goederen valt? Ik ben aan het scheiden en wil voorkomen dat mijn aanstaande ex een deel van de nalatenschap van mijn moeder krijgt in geval dat zij onverhoopt binnenkort komt te overlijden. Alvast dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is gebruikelijk dat beide echtgenoten/ouders elk een eigen testament tekenen. De kans is dus groot dat uw moeder ook een testament heeft, dat mogelijk gelijkluidend is aan die van uw vader. Dat zou gewoon even nagekeken moeten worden.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.