Frans erfrecht: Vruchtgebruik etc.


1 maart 2015

Vraag nummer: 41639

Geachte heer/mevrouw,

Mijn vader al jaren wonende te Frankrijk (geen banden meer met Nederland, woont er meer dan 15 jaar en daarvoor in Zwtiserland) heeft besloten het vruchtgebruik van roerende en onroerende goederen aan zijn veel jongere vriendin te doen. Hij is 67 jaar en zij 45. Dit zal hij notarieel vastleggen bij een Franse notaris. Vooralsnog zijn ze niet getrouwd of paxé.

Nu is mijn vraag bij evt. overlijden waarbij de erfenis naar mij gaat daar ik enige erfgenaam ben (mijn broer is in 1990 overleden toen hij bij mijn vader in Zwitserland woonde) en hij niet getrouwd is, kan ik dan bv. het huis direct verkopen? Heb ik daartoestemming van haar bij nodig? Wel % is voor haar? Of kan ik enkel verkopen in het geval zij het vruchtgebruik niet naar behoren uitvoert d.w.z. het huis laat vervallen? Kan afzien van de erfenis en enkel mijn kindsdeel opeisen? Kan ik dat ook bij leven doen? Het kindsdeel van mijn broer (nooit kinderen gehad of getrouwd) zou ik dat nog kunnen reclameren?

Wat zijn mijn rechten en plichten? Wat kan ik doen behalve de erfenis weigeren, om van haar af te komen en alles te verkopen?

De situatie is erg gecompliceerd en mijn vragen zullen cru overkomen maar het persoonlijke verhaal erachter is denk ik niet relevant voor u.

Ik ben de Franse taal machtig dus mocht informatie of links in het Frans hebben geen probleem.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw feedback.

Met vriendelijke groet,
Mirjam

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan u helaas niet helpen, omdat het buitenlands erfrecht buiten het bestek van deze rubriek valt. Mede van belang is of er een rechtskeuze is gemaakt in het testament en of dat nog stand houdt in het aanstaande nieuwe international erfrecht.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.