erven


6 februari 2012

Vraag nummer: 27417

Mijn man erf als enige van zijn broer. Kind van de broer is onterft.Ook is mijn man begunstige van een lijfrente en een levensverzekering,en begrafenisverzekering.Moet er over de uitkeringen successierechten betaald worden?Kun je dit door premiesplitsing voorkomen?En komt het ook nog bij je inkomen?Nu is de schuld 22000 euro,mag je de hele schuld er van aftrekken of alleen het gedeelte wat niet kwijt gescholden wordt?Broer wil de levensverzekeringen nu afkopen,is dit voor mij als erver gunstig of niet?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Alles wat krachtens erfrecht wordt verkregen is (hoog) belast met erfbelasting. Via een fictie wordt de verkrijging uit de verzekering mogelijk ook belast. Indien het kind aanspraak maakt op het legitieme deel, dan ontstaat er een schuld in de nalatenschap aan betreffend kind. Deze schuld dient dan te worden voldaan, maar druk weer het saldo van de nalatenschap.

Ik raad uw echtgenoot aan eens langs zijn notaris te gaan om één en ander te bespreken en na overlijden goed na te gaan in overoeg met de notaris welke keuze gedaan moet/kan worden (aanvaarden, beneficiair aanvaarden of eventueel verwerpen).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.