erfrecht


17 december 2019

Vraag nummer: 59521

n het testament staat o.m. het volgende:
Indien de legataris het legaat verwerpt zonder een beroep te doen op de legitieme portie, zal wel plaatsvervulling plaatsvinden door de afstammelingen van de legataris.
Vraag: hebben in geval van plaatsvervulling de afstammelingen dezelfde rechten als de legataris, m.n. het inzien in de financiƫle afhandeling van de erfenis?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze rubriek leent zich niet voor inhoudelijke opmerkingen ten aanzien van getekende testamenten. Daarvoor zou u betreffende notaris kunnen aanspraken. Indien het legaat is gemaakt met toepassing van de regels van plaatsvervulling, dan treden de afstammelingen in de plaats van de legataris, dus met betrekking tot het legaat. Of daarbij ook inzien van de financiele afhandeling behoort, hangt wellicht van de inhoud van het legaat af, maar lijkt in eerste instantie, van een afstand gezien, mogelijk niet aan de orde.
Voor het vaststellen van de hoogte van de legitimaire aanspraak kan dat wel van belang zijn. Maar nogmaals, betreffende notaris kan u in deze mogelijk verdere en meer informatie geven.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >