Erfenis


7 november 2020

Vraag nummer: 61919

Geachte heer Van de Griend,

De tante van mijn vrouw heeft een aantal jaar geleden een testament laten opstellen. Aan mij is gevraagd of ik executeur wilde zijn en dat is ook zo in het testament omschreven. Mijn tante heeft geen echtgenoot meer (overleden) en ook geen kinderen. Ik heb een vraag over de afhandeling van het testament:
In het testament worden aan een neef en een nicht geldbedragen toegekend. Er worden ook diverse Goede Doelen benoemd en ook daar zijn geldbedragen aan toegekend. Mijn tante heeft een eigen huis (appartement) en daar zit nog een schuld op, maar er is zeker overwaarde. Als de geldbedragen (totaal) uit het testament hoger zijn dan wat er na verkoop van het appartement en alle andere kosten (zoals begrafenis, er is geen uitvaartverzekering) enz , hoe is dan de verdeling van de geldbedragen? De eerstgenoemde bijv. nummers 1 tem 4 krijgen het toegekende geldbedrag en nummer 5 en 6 niets. Of wordt het procentueel verdeeld over nummer 1 tem 6. Ik hoop dat u mij hierover wat duidelijkheid kunt verschaffen en alvast bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet
Albert van Dinther

Antwoord:

Geachte heer,

In de wet wordt aangegeven wat de schulden van de nalatenschap zijn en ook wat de (eventuele) voorrang daarvan is. Kosten van uitvaart ed. kosten van de executele ed gaan weer voor op andere schulden, waaronder die uit hoofde van legaten. Er kan sprake zijn van vermindering van de legaten, maar ik raad u aan daarover contact op te nemen met de notaris die het testament heeft gemaakt.
Moraal: soms is het beter in het testament geen vaste bedragen te noemen met percentages van de nalatenschap als geldlegaat.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >