Zal ik mijn legitieme portie wel of niet opvragen?


22 februari 2017

Vraag nummer: 49763

Mijn moeder is bijna 6 maanden geleden overleden. Ze heeft mij onterfd en waarschijnlijk mijn zus en tante( haar zus wil ) ook dan is er nog een zus van haar in leven Jannie geen idee of zij ook onterfd is.
Bij de rechtbank boedelregister in Zutphen heeft iemand die ik niet ken ( ik heb wel een naam) de erfenis beneficiair aanvaard. Het boedel register geeft aan dat er geen notaris is beschreven maar toch weet ik zeker dat ze een notaris had om mij te onterven. Daarna is ze waarschijnlijk nog met die gene die nu erfgenaam is naar de notaris geweest om die gene als erfgenaam te benoemen terwijl ze niet toerekenings vatbaar was ( dat was ze nooit). Het vermoeden bestaat dat die erfgenaam de bewindvoerder van mijn moeder is. Wat is nu mijn beste keus? mijn portie opeisen ze had niet veel of laten rusten maar mag dat?
Ben bang dat het me meer kost aan tijd en geld dan het opbrengt.

p.s. mijn vader is in 2011 al overleden ze waren toen al gescheiden en vader opnieuw getrouwd.

Vriendelijke groeten

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Om een goed beeld te krijgen wat nu de situatie is en wat uw positie is, raad ik u aan het centraal testamenten register te raadplegen. Daar is geregistreerd of er een testament is gemaakt en zo ja bij welke notaris. Bij betreffende notaris zou u vervolgens het testament kunnen opvragen. Het is aan de notaris of hij/zij het testament afgeeft, maar dat terzijde.

Indien u op de hoogte bent van de juridische situatie, kunt u vervolgens vaststellen wat u positie is en of u wel of niet aanspraak wil maken op uw legitieme portie (indien dat mogelijk is). Vanaf deze plaats kan ik u over de keuze daarin niet goed adviseren. Het is aan u.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.