wat erft de nieuwe echtgenote


21 september 2014

Vraag nummer: 39936

Kinderen van weduwnaar hebben kindsdeelvorderingen lopen van bv.in totaal 300.000 euro. De weduwnaar hertrouwt in gemeenschap van goederen. Zijn totale bezit incl. erfenis van zijn vorige vrouw is nog maar 300.000 euro. Wat erft zijn nieuwe vrouw dan? Gaat het bezit dan volledig naar de vordering die zijn kinderen op hem hebben. Of is 150.000 in ieder geval van zijn nieuwe vrouw (dan weduwe) en hebben zijn kinderen alleen nog de mogelijkheid om die andere 150.000 euro te verdelen?
Graag hoor ik van u

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Mogelijk staat in het testament van de overladen moeder, dat de kindsdelen opeisbaar zijn bij hertrouwen in gemeenschap van goederen, maar dat terzijde.
Indien geen afwijkend testament is gemaakt door de langstlevende, dan zal bij diens overlijden weer de wettelijke verdeling van toepassing zijn, op grond waarvan de langstlevende stiefouder enig eigenaar wordt en de kinderen wederom een vordering krijgen. De kindsdelen ivm met het overlijden van moeder zijn dan wel opeisbaar (indien nog niet eerder betaald). Daarnaast spelen voor de kinderen mogelijk de zogenoemde wilsrechten.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.