wanneer kindsdelen opeisen.


9 december 2009

Vraag nummer: 13288  (oude nummer: 14551)

Na het overlijden van mijn moeder had ik recht op een kindsdeel van ongeveer 20.000 euro maar we hebbn dat toen laten zitten omdat mijn vader nog leefde mijn vader is hertrouwd en inmiddels overleden. Ik had toen een kindsdeel van ongeveer 40.000 euro. Nu is de tweede echtgenote van mijn vader ook overleden en heb ik volgens mij recht op 60.000 euro. Wanneer en door wie moet dit bedrag betaald worden? Er is een huis ter waarde van circa 28000 euro en was vrij op naam maar de verkoop wordt gereld door de erven van de tweede vrouw van mijn vader.

Vriendelijke groet

Jan

Antwoord:

Geachte heer,

Indien je een vordering hebt op de langstlevende ivm het overlijden van moeder, dan is die (doorgaans) opeisbaar bij het overlijden van de langstlevende. Je dient als kinderen dan gewoon (als schuldeiser) je vordering in en wel bij erfgenamen van de langstlevende. In uw geval was dat wellicht bij de tweede echtgenote van uw vader.

Bij overlijden van vader is voorts mogelijk weer een nieuwe vordering ontstaan ook weer mogelijk opeisbaar bij overlijden van de langstlevende (stiefmoeder).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn