voogdij en geld


12 januari 2006

Vraag nummer: 9910  (oude nummer: 7272)

Een zus van mij is overleden, zij was weduwe zonder kinderen dacht ik, groot was dan ook de verassing toen na haar overlijden duidelijk werd dat zij een dochter heeft die zij onmiddelijk heeft "weggegeven". Ze wilde er niets van weten en zodoende is dat kind in een vreemde familie opgenomen en is haar naam ook veranderd in die van hun. Het kind is 17 jaar en lichamelijk en geestelijk gehandicapt en weet nergens van. Mijn vraag is nu (en we zijn met nog vier zussen en vier broers) kunnen wij iets met de voogdij bv. op ons nemen en er is ook een aanzienlijk geldbedrag dat wij dan zouden kunnen beheren zonder dat er een onbekende mee aan de haal gaat? Wij willen dat geld uiteraard graag in onze familie houden en zo ook zorgen dat het kind niets tekort komt.

Bij voorbaat dank, Wilma.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als er sprake was destijds van adoptie dan is het juridisch niet meer het kind van uw zus. Was dat niet zo, dan is zij kind van uw zus gebleven en daarmee (zonder testament) ook erfgenaam. Dan is de weg van bewind de meest aangewezen weg.

Om meer duidelijkheid te krijgen in de precieze juridisch relatie tussen uw zuster en het kind, zou ik contact opnemen met een notaris voor een bespreking.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.