Termijn opmaken akte


15 december 2016

Vraag nummer: 48655

Mijn vader is in 2014 overleden, en was hertrouwd met mijn stiefmoeder. In datzelfde jaar zijn mijn beide grootouders overleden. Al het geld heeft mijn stiefmoeder geerft. Er is een testament, maar ik weet niet wat daar in staat. Kan ik er voor zorgen dat mijn kindsdeel veilig gesteld kan worden? Het huis waarin zij woont heeft mijn oma destijds cash betaald, dus is onderdeel van mijn erfenis.

Ik heb ergens gehoord dat ik binnen drie jaar na overlijden van mijn vader dergelijke zaken zou moeten regelen, omdat ik anders mijn rechten verlies? Ik kan dit nergens terugvinden. Wat kan ik doen om mijn erfdeel-kindsdeel veilig te stellen?

Alvast dank en groet!
Heleen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Van belang is inderdaad om vast te stellen of er een testament is gemaakt door uw vader en zo ja wat daar in staat. Via het centraal testamenten register kunt u dat opvragen, waarna u vervolgens de notaris die betreffend testament heeft gemaakt om nadere informatie kunt vragen. Het is verder aan betreffende notaris in hoeverre hij/zij u daarbij kan helpen. Komt u niet verder dan is het zaak om zelf naar een notaris bij u in de buurt te gaan voor nader advies en overleg.
Overigens zouden ook de zogenoemde wilsrechten een rol kunnen spelen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.