Schenking (?) vlak voor overlijden. Kinderen willen het terugvorderen


12 juni 2021

Vraag nummer: 63124

Mijn stiefvader heeft vlak voor zijn overlijden op een ondertekend en gedagtekend A4tje opgeschreven dat ik al zijn spullen en het geld op zijn bankrekening zal erven en dat zijn kinderen niets zullen erven. Werkt dit? Hij heeft al voor zijn overlijden mij gemachtigd om 19500 Euro over te maken naar mijn bankrekenig. Dat geld staat nu op mijn bankrekening. De kinderen willen nu dit geld. Kan ik weigeren? Het was eigenlijk niet eens een schenking. Er was namelijk ingebroken in zijn huis en de giroboekjes waren gestolen. In overleg met ING emdewerker mocht het geld uit voorzorg op mijn bankrekening worden gezet, want we waren bang dat zijn bankrekening geplunderd zou worden. Verandert dit iets?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is niet geldig omdat voor aanwijzing van een erfgenaam een testament nodig is. In een codicil zijn maar beperkte mogelijkheden voor legaten.

Indien het een rechtsgeldige schenking is gewenst, dan kan het eventueel op grond van de legitieme aanspraak worden 'teruggehaald'.

Indien het geen schenking was, dan behoorde het 'gewoon' tot de nalatenschap en komt dus dan ten goede aan de erfgenamen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >