Rechten van enig kind


6 februari 2005

Vraag nummer: 9099  (oude nummer: 5555)

L.S!,

Mijn dochter is 7 jaar geleden erkend door haar vader, die echter weinig aandacht voor haar had.
Alimentatie betaalde hij niet, of slechts de helft, maar omdat het haar vader is en hij de laatste tijd meer belangstelling toonde, heb ik het even zo gelaten. Hij klaagde altijd dat hij geen geld had. Nu is hij vijf maanden terug getrouwd. Onlangs is hij overleden, na net 4 maanden huwelijk. Mijn kind mist nu de alimentatie en natuurlijk haar vader, maar helaas kan ik aan dat laatste niets veranderen. Hoe zit het met de erfenis, want ik hoorde dat hij een eigen zaak had en zijn personeel droeg hem naar zijn laatste rustplaats. Ik moest de eindjes aan elkaar knopen en hij leefde ruim was bezig een nieuwe zaak extra op te zetten, etc. Wat zijn de rechten van zijn kersverse echtgenote en haar kinderen en van zijn ENIGE ECHTE kind?
Hoe kom ik er achter welke notaris de nalatenschap afhandelt en hoe krijg ik alsnog de achterstallige alimentatie en de toekomstige??

Vriendelijke groeten,

P.M. Wiedijk

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Eigenlijk kan ik u maar 1 advies geven: ga naar uw notaris en laat uitzoeken of er een testament is gemaakt en of er al een notaris betrokken is bij de nalatenschap (wordt soms ingeschreven in het boedelregister). Vraagt u van de voren goed welke kosten eraan verbonden zijn, want sommige dingen kunt u ook zelf doen.

Indien mijnheer was gehuwd en er geen afwijkend testament was, dan zal overigens zijn weduwe gewoon alle spullen krijgen onder de verplichting alle schulden voor haar rekening te nemen (wettelijke verdeling). Het kindsdeel van uw dochter is kortgezegd zeer beperkt opeisbaar. Uw notaris kan u daarover verder informatie geven

Voor alimentatie moet u vrees ik aankloppen bij een advocaat.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.