recht op kindsdeel? alles is nu van zijn partner en nu???


30 april 2011

Vraag nummer: 24794  (oude nummer: 16671)

Mijn vader is zeer kort geleden overleden en nu zit ik toch met een paar vragen waar ik niet helemaal uit kom. Hij had een samenlevingscontract met zijn nieuwe partner, zij heeft 2 kinderen uit een andere relatie en mijn vader 2 kinderen uit een andere relatie. Het samenlevingscontract geeft aan dat alles naar de langstlevende gaat maar ik zou graag willen weten of dat als zij een nieuw testament zou opstellen of zij dan zijn eigen kinderen kan onterfen daarin.. en ook of wij recht hebben op een kindsdeel of iets dergelijks en wat voor termijn daar voor staat?? Moet ik daarvoor naar een notaris of krijg ik daar bericht over? En natuurlijk hoe dit alles in zijn werk gaat. Graag hoor ik een reactie via de mail.

alvast bedankt.

mvg Mex

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

In een samenlevingscontract kan een zogenoemd 'verblijvensbeding' opgenomen zijn op grond waarvan het gezamenlijk vermogen (dus NIET eigen vermogen) aan de langstlevende ten goede komt, vaak zonder waarde-vergoeding. Waterdicht (ivm legitieme portie van kinderen) kan dat eigenlijk alleen met daarnaast een goed testament.
Indien vermogen aan de langstlevende ten goede is gekomen, dan zal dat vermogen naar de erfgenamen gaan van de langstlevende. Wie dat zijn hangt af van de vraag of er een testament is.
Inderdaad raad ik u aan eens langs uw notaris te gaan voor nadere informatie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.