Opeisen kindsdeel


10 april 2005

Vraag nummer: 9200  (oude nummer: 5860)

Beste Notaris,
Mijn vader heeft sinds kort een nieuwe vriendin na het overlijden van mijn moeder 2 jaar geleden (2-11-2003) hierdoor is onze relatie met onze vader erg verstoord we hebben geen contact meermet onze vader.Mijn vader en moeder waren in gemeenschap van goederen getrouwd en mijn moeder had zelf geen testament (testament op langstlevende). Kunnen mijn zus en ik ons deel opeisen want wij hebben het vermoeden dat zijn nieuwe vriendin ons deel en spullen verkoopt(bv.de motorfiets van mijn moeder) Ook stond er op mijn moeders rekening 50.000 euro. Ik heb nog nooit wat gehoord van een notaris of instantie.
Wat kunnen wij doen?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Indien uw moeder destijds is overleden zonder testament, dan heeft de wet bepaald dat uw erfdelen pas opeisbaar zijn bij overlijden van uw vader en als het financieel niet helemaal goed met hem gaat. U kunt dus heel weinig doen.

Als uw vader gaat trouwen, dan zijn er wel wat mogelijkheden. Aan de andere kant: het is vermogen van uw ouders, dus uw beurt komt pas als uw vader er niet meer is. In de tussentijd kan uw vader ermee doen en laten wat hij wil, dus ook aan een nieuwe partner ten goed laten komen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn