onterven/kindsdeel opeisen


8 mei 2011

Vraag nummer: 24803  (oude nummer: 16697)

Mijn vader is een aantal jaren geleden overleden en toen heeft mijn moeder als langstevende alles geerfd, nu heb ik als enige van 3 kinderen geen kontact meer met mijn moeder.
Nu is mijn vraag hoe het zit als mijn moeder al het vermogen van mijn vader opmaakt. Ik heb ondertussen zelf vermogen opgebouwd en ik heb als alleenstaande een vermogens levensverzekering en werk fulltime, mijn beide zussen werken parttime en hebben beide 2 kinderen. Mijn jongste zus woont nu met haar 2 kinderen bij mijn moeder in huis en hoeft daar niets voor te betalen. Is het nu zo dat als al het vermogen van mijn vader verbruikt is door mijn moeder (en zusje) dat ik dan het levensonderhoud moet betalen voor mijn moeder? Of kan ik mij laten onterven/kindsdeel opeisen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Tenzij het testament anders heeft bepaald, zal u zeer waarschijnlijk een vordering hebben op uw moeder, die doorgaans pas opeisbaar is bij haar overlijden. Die vordering blijft op zich wel in takt. Het vermogen is van uw moeder, dus strikt genomen mag zij ermee doen en laten wat zij wil. Dat geldt in beginsel niet voor uw zuster die bij uw moeder inwoont.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn