legitime portie


17 januari 2004

Vraag nummer: 8385  (oude nummer: 3799)

geachte heer,
mijn vader is 11 jaar geleden overleden, ik had in die tijd ruzie met mijn moeder en kwam niet meer bij mijn ouders thuis, mijn vader kwam wel naar mij toe, stiekum, mijn moeder wist dat niet. Ze heeft mij ook niet geroepen toen mijn vader met spoed in het ziekenhuis werd opgenomen, zodoende was ik niet bij hem toen hij overleed. Mijn vader had een testament op langs levende. Mijn moeder heeft dus alles geerfd. Na 5 jaar kwam mijn moeder ineens weer aanzetten bij me, en voor de goede vrede te bewaren heb ik dat geaccepteerd. Nooit en ten nimmer heb ik iets gezien van het geld wat mijn vader had, en dat was niet weinig. Nu is ze weer boos, vraag me niet waarom, en ze heeft me zoals ze zelf zegt onterfd.
Mijn vraag is kan ik nu nog mijn legetime portie van mijn vader opeisen?
Ik heb helaas geen internet meer, alleen het hotmail adres, ik kijk daar in een internet cafe elke 14 dagen op, hopende op een reactie,
met vriendelijke groeten
yvonne van hertum

Antwoord:

Geachte mevrouw,

In het testament van uw vader staat wanneer u uw deel kunt opeisen en staat doorgaans een soort strafbepaling als een kind beroep doet op de legitieme portie.

Indien u destijds berust heeft in het testament van uw vader, kunt u nu geen beroep meer doen op uw legitieme portie.

Bij overlijden van uw moeder moet u weer verder zien.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn