legitieme portie


20 november 2011

Vraag nummer: 26752

Ik heb de volgende vraag:

Mijn vader is meer dan 15 jaar gelden overleden en ik ben enigskind dus zijn directe erfgenaam .

Nu is mijn opa 6,5 jaar geleden overleden en heb ik niet mijn legitieme portie opgeeist aangezien ik niet wist dat ik dat moest doen binnen 5 jaar aangezien ik wist dat alles naar de langstlevende zou gaan ( mijn oma ) .Ik heb al sinds het overlijden van mijn vader geen contact meer met mijn familie . De notaris deelde mij mee 1 maand geleden dat ik onterft ben en geen legitieme portie kan opeisen ......

Nu is mijn oma vorige week gestorven .. Kan ik nu wel weer mijn legitieme portie opeisen ? Ik weet dat toendertijd niemand van de familie zijn kindsdeel heeft opgeeist en dus het gehele kapitaal naar haar is gegaan ?

Afwachtende uw reactie .

Met vriendelijke groet ,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Veel zal afhangen van het antwoord op de vraag of uw opa een testament heeft gemaakt en zo ja wat daar in dat geval in stond. Hebt u krachtens plaatsvervulling een vordering op uw opa gekregen dat bepaalt het testament (of de wet) wanneer die opeisbaar is. De vraag is of aanspraak op de legitieme portie aan te bevelen is. Ik raad u aan te overleggen met betreffende notaris, daar hij/zij blijkbaar alle ins- en outs weet.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.