legitieme aanspraak/kindsdeel


7 december 2004

Vraag nummer: 8851  (oude nummer: 5134)

Mijn vader en moeder zijn 5 jaar geleden gescheiden. Helaas niet in goede harmonie.
Mijn vader is nu 70 en mijn moeder ook. Beide bezitten en huis, moeder in Amstelveen, vader in Friesland vrij op naam. Vader is 3 jaar geleden hertrouwd met een vrouw van 74 met 3 kinderen. Huwelijksvoorwaarden of in gemeenschap van goederen, weet ik niet.
Ik heb partij getrokken voor mijn moeder en ben niet meer welkom bij mijn vader. Mijn zuster heeft partij getrokken voor mijn vader. Hoogstwaarschijnlijk wil mijn vader zijn huis verkopen voor een symbolisch bedrag van € 1,00 aan mijn zuster. Is er een mogelijkheid om na te gaan dat dit niet kan gebeuren. Dit kan tenslotte ten koste gaan van mijn kindsdeel. En op welk kindsdeel heb ik recht? Op een vijfde nu, dat is inclusief de 3 kinderen van zijn nieuwe vrouw, of op de helft, dat is mijn zuster een deel en ik?

Antwoord:

Geachte heer,

Zolang uw vader leeft kan hij doen en laten wat hij wil. Dus ook het huis voor 1 euro verkopen. Natuurlijk is dat een schenking en natuurlijk leuk voor de fiscus en natuurlijk kunt u eventueel de schenking na overlijden van uw vader inkorten indien u tekort komt op uw legitieme aanspraak, maar u kunt het niet voorkomen.

Het erfdeel volgens de wet is 1/3 (de echtgenote, u en uw zuster) tenzij uw vader in een testament anders bepaalt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.