legitiem deel uit overgenomen onderneming


28 mei 2008

Vraag nummer: 11755  (oude nummer: 10779)

Mijn opa en oma hadden een meubelzaak (B.V.), een werkplaats en een woning boven de zaak. Ze hadden ook 3 kinderen, waarvan er 1 (mijn oom) in de zaak werkte. Omdat hij zijn werk zou verliezen als opa en oma er niet meer zouden zijn (ivm erfdeel), heeft hij, toen opa 65 werd, alles op papier overgenomen (inclusief bovenliggende woning). Opa en oma mochten boven het bedrijfspand blijven wonen en kregen geld uit de zaak.
Mijn opa en oma zijn inmiddels overleden (oma 2 jaar geleden), en nu wil mijn oom alles gaan verkopen. Mijn oom is volgens een notariële akte economisch eigenaar en mijn moeder en een andere oom juridisch eigenaar.
Volgens een uitspraak van een rechter (via DAS rechtsbijstand) moeten mijn moeder en oom tekenen voor de overdracht van het pand, anders staat er een erg hoge boete (> €100000) te wachten.
Mijn moeder en andere oom krijgen dus helemaal niets en mijn andere oom alles.

Omdat alles op mijn oom zijn naam staat hebben mijn opa en oma dus ´niets´ te verdelen, behalve de inboedel van het huis. (Mijn opa was te goed van vertrouwen). A.s. maandag is de overdracht van het pand.

Hebben mijn moeder en andere oom recht op een legitieme portie?

Antwoord:

Geachte heer,

Aanspraak op je legitieme portie kun je maken, maar dat zal mogelijk gepaard moeten gaan met verwerpen van de nalatenschap. Verder is het zeer de vraag of het helft (mede gezien het tijdsverloop). Ik zou daarvoor eens langs een notaris gaan.

Het kan echter zijn dat de waarde van destijds waartegen is overdracht geheel reeel was en er dus destijds geen sprake was van een schenking.

Voorts is er blijkbaar een uitspraak van een rechter.

Kortom, complex genoeg om eens uitgebreid met een notaris te gaan praten.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.