kindsdeel opeisen


16 februari 2010

Vraag nummer: 13515  (oude nummer: 15120)

Mijn moeder is in 2008 overleden en mijn vader heeft het huis verkocht en is goedkoper gaan wonen. Wij, de 3 kinderen hebben moeten tekenen dat wij akkoord gingen met de verkoop/aankoop. Inmiddels heeft mijn vader een veel jongere vriendin. Hij heeft kanker en weet niet hoelang hij nog leeft. Nu wil hij ons laten tekenen dat wij zijn vriendin in het huis laten wonen als hij komt te overlijden. Hier zijn wij het niet mee eens omdat wij denken dat zij om het geld bij hem is. Sinds ze samen zijn gaat het geld er met bakken doorheen en bij navraag bij mijn vader bleek, dat hij dat doet van het vruchtgebruik. Kan dit allemaal maar zo? En in het testament van mijn moeder, staat dat het kindsdeel opeisbaar is als hij gaat trouwen. Hoelang moet de vriendin met mijn vader samenwonen om ergens recht op te hebben?

Antwoord:

Geachte heer,

Er lopen heel veel zaken door elkaar. Indien er een vordering van de kinderen is, dan is doorgaans de langstlevende enig eigenaar en is er geen sprake van vruchtgebruik. Dan hoeft er ook niet meegetekend te worden.
Is er wel sprake van vruchtgebruik, dan zijn de kinderen, neem ik aan de blote eigenaren en is er geen sprake van een vordering dus ook niet van opeisbaarheid.

Ik raad u aan eens langs een notaris te gaan voor overleg.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.