kindsdeel na overlijden hertouwde vader


3 maart 2014

Vraag nummer: 37526

ik ben 7 jaar geleden gescheiden en opnieuw hertrouwd.wat gebeurt er met het eventuele kindsdeel voor mijn 2 kinderen bij mijn overlijden? maakt het enig verschil of wij op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen zijn getrouwd? de woning staat op dit moment op naam van mijn vrouw.zij was al in het bezit van deze woning.maakt het hierbij nog uit of we in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd? bvd en mvg w.a. van den brand

Antwoord:

Geachte heer,

Is er geen testament, dan is de wet van toepassing. Laat je kinderen en een echtgenoot achter, dan is de wettelijke verdeling van toepassing. De langstlevende wordt dan enig eigenaar en de kinderen krijgen een zeer beperkt opeisbare vordering op de langstlevende. Wel zijn de wilsrechten mogelijk van toepassing.

Het maakt in die zin niet uit of er huwelijkse voorwaarden waren. Wel kunnen de huwelijkse voorwaarden invloed hebben op de samenstelling van de nalatenschap en daarmee de waarde van de erfdelen (kindsdelen) en dus ook de hoogte van de erfbelasting.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn