kindsdeel na hertrouwen


12 januari 2005

Vraag nummer: 8980  (oude nummer: 5361)

na het overlijden van mijn mama belooft mijn stiefpa dat ik het ene en het andere mag hebben maar tot op heden hoor ik hem niet zij waren wel samen gehuwd maar ik sta niet op hun trouwboekje mijn mama is op 8nov2004 plots gestorven ik weet dat zij veel juwelen had en wat spaargeld hij beweert dat mijn moeder niets meer had ik ben enige dochter dank bij voorbaat

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Tja, ik vrees dat ik geen goed nieuws voor u heb. Indien uw moeder geen testament had gemaakt, is het zo dat volgens de wet haar echtgenoot enig eigenaar wordt van alles wat van uw moeder was. Uw erfdeel wordt omgezet in een zeer beperkt opeisbare vordering in geld die u hebt op uw stiefvader. U zal op grond van de wet ook niet van uw stiefvader erven. Hij zal daarvoor een testament moeten maken.

Kortom, u bent geheel afhankelijk van uw stiefvader. U kunt aanspraak maken op uw legitieme deel, maar ik denk dat u daar niet veel verder mee komt.

De wilsrechten kunnen u eventueel nog wel iets verder helpen indien uw stiefvader gaat hertrouwen. U zou dat verder kunnen navragen bij uw notaris.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.