kan ik mijn kinderen verwerpen bij positief saldo?


9 november 2016

Vraag nummer: 48144

Mijn vader is recentelijk overleden. Echter heb ik hem om persoonlijke redenen al jaren niet meer gesproken. Mede uit bescherming voor mijn kinderen.

Nu wil ik de erfenis verwerpen. Echter worden mijn minderjarige kinderen dan erfgenaam (ik ben enig kind).
Ik weet niet of er schulden zijn of niet.

Mijn vragen
1. Hoe kan ik uberhaupt achterhalen of er schulden zijn? Als ik inzicht opvraag over zijn nalatenschap, is dit dan gedrag als erfgenaam waardoor ik direct zuiver dien te aanvaarden?

2.Ik dien voor het verzoek tot verwerpen een financieel overzicht aan te leveren, waar haal ik dit vandaan zonder hulp van notaris (geen middelen om deze te betalen)

3. Kan ik mijn kinderen verwerpen ook als er geen schulden zijn? Hoe? Of zal de kantonrechter dit niet goedkeuren?

4. Indien bovenstaande niet kan, moeten mijn kinderen het automatisch benificiair aanvaarden heb ik begrepen. Als er geen schulden zijn, dan geldt de vereffeningsprocedure niet?
Wat mag ik op dat moment gaan doen met de inboedel van mijn vader? Dit als ouder zijnde van mijn kinderen. Ik heb geen middelen om een opslag te betalen. Mag ik de inboedel door bijvoorbeeld de kringloop ophalen of mag ik daar niks over zeggen omdat het op dat moment van mijn kinderen is?

Kortom: hoe zorg ik dat ik er zo min mogelijk mee te maken krijg?
Ik ken hem niet, weet niet waar alle papieren liggen en wil er eigenlijk ook niks mee te maken krijgen. Nu zou ik dus doordat ik kinderen heb gekregen er alsnog aan vast zitten. Terwijl ik normaal gesproken alles had kunnen verwerpen.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gezien de hoeveel vragen is het van harte aan te bevelen eerst langs uw notaris te gaan voor overleg en advies en pas daarna een keuze te maken. Inderdaad kan sprake zijn van plaatsvervulling indien u de nalatenschap verwerpt. Uw kinderen treden dan in uw plaats en in beginsel moet dan beneficiair namens uw minderjarige kinderen worden aanvaard. Voor verwerping namens uw minderjarige kinderen is toestemming van de rechter nodig. De rechter zal inderdaad extra informatie wensen.

U kunt voordat u een keuze maakt eerst beraden en informatie verzamelen. Ook daarbij kan uw notaris u helpen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn