Hoe wordt een half kindsdeel berekend?


17 december 2014

Vraag nummer: 41037

Mijn vader is overleden. Hij was getrouwd, en ik heb 1 broer en 3 zussen. In totaal had hij dus 5 kinderen. In zijn testament heeft hij 2 kinderen onterft. Deze hebben wettelijk recht op een half kindsdeel.

Natuurlijk gaat de helft van het gezamenlijk vermogen van hem en zijn vrouw naar haar. Daarna blijven de kindsdelen over.Hoe wordt dit kindsdeel nou berekend?

De simpele benadering; 5 kids, 1 vrouw = 6 kindsdelen, dus de 2 onterfden krijgen 1/12e. Maar waar blijven de 2/12en die over zijn dan?

De andere benadering; 2 kids krijgen een half kindsdeel, dus samen 1 kindsdeel. Verder 3 kids en 1 vrouw met een heel deel, maakt dus 5 kindsdelen. De twee onterfden delen hun kindsdeel en hebben dus ieder 1/10e. Zo blijft er niets over en dit lijkt mij dus (rekenkundig in elk geval) de juiste benadering.

Kunt u mij vertellen hoe dit wettelijk zit?

Antwoord:

Geachte heer,

De legitieme portie is eigenlijk vandaag de dag niet meer een erfdeel zelf, maar een vordering in geld ter grootte van (de helft van) een erfdeel. Indien er zes erfgenamen zijn benoemd in een testament, ieder voor een gelijk deel, dan krijgt dus ieder 1/6. De vordering van de legitieme portie is dan een schuld van de nalatenschap in beginsel.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.