Hoe is inzichtelijk of vorderingen reeds zij uitbetaald


11 mei 2010

Vraag nummer: 13782  (oude nummer: 15731)

Door het vooroverlijden van mijn vader (1979) ben ik erfgenaam van de nalatenschap van mijn oma (overleden mrt 2010). Echter mijn oma en opa (reeds overleden voor mijn vader in 1974) hadden beiden een vruchtgebruiktestament. mede ter voldoening van onderhoud en verzorging. Hoe kan ik zien of de vorderingen die waarschijnlijk mijn tante en mijn moeder nog hebben op het deel van mijn opa of die niet al reeds zijn uitbetaald?
Men ontkent namelijk dat deze al zijn uitbetaald, terwijl ik weet dat zij beiden een groot bedrag van mijn oma hebben gekregen,(rond 2000) alwaar zij rente over moesten betalen aan mijn oma. Ik kan er niet van uitgaan dat ik alle relevante stukken van hen heb gekregen.
Ik weet op dit moment dat mijn oma al haar geld opgaf voor de fiscus in box III. Hierdoor betaalde zij het maximum aan vermogensredenmentsbelasting, terwijl dit fiscaal gezien niet nodig was indien het geld niet geheel van haar was en zij dit nog dus moest uitbetalen aan die eerdergenoemde tante en mijn moeder. Wat is uw mening? Wat kan ik nog meer onderzoeken/bekijken om te kijken of dit al reeds is uitbetaald?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zonder goede informatie is natuurlijk lastig vast te stellen of er wel of niet is uitbetaald (indien er een vordering was). De betaling in 2000 waarover rente is verschuldigd, lijkt niet op de voldoening van de vordering maar meer op de beroemde schenking op papier (notarieel dus te achterhalen), maar uiteraard kan ik dat vanaf deze plaats niet goed beoordelen.
Naar huidig recht worden vorderingen in verband met de wettelijke verdeling of een daarop lijkend testament, niet in aanmerking genomen voor BOX 3, dus die vind je daar dan ook niet terug. Ik kan niet beoordelen of dat in uw situatie ook zo is/was. Ik raad u aan langs een notaris te gaan voor nader advies en informatie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.