heb ik recht op een erfenis


22 maart 2020

Vraag nummer: 60330

toen ik 1 jaar oud was is mijn moeder hertrouwd met een ander, tot mijn 60ste is hij mijn vader geweest.
toen mijn vader stierf, vertelde de vriendin van mijn vader , ze woonden al jaren in duitsland,dat ik zijn zoon niet was en dus niets zou erven, kan dat ? zomaar?
ik heb toen ik 21 jaar oud was per koningklijk besluit mijn naam laten veranderen, men zegt dat omdat ik niet geadopteerd ben ik nergens recht op heb.

de zus van mijn vader is later hertrouwd met een man met kinderen, toen zij overleed , in holland wonend, is een dochter van die man erkend als erfgenaam van mijn tante en hoefde maar weinig belasting te betalen, ik vind dan ook dat ik ook recht heb om van mijn vader te erven, klopt dit ?

Antwoord:

Geachte heer,

Bij officiele adoptie ontstaan in beginsel naar Nederlands recht familierechtelijke betrekking tussen de adopties ouder en het kind. Daardoor zijn er ook erfrechten. Vastgesteld dient dus te worden of daadwerkelijk sprake is van adoptie (indien Nederlands recht van toepassing is). Wellicht kan informatie bij de burgerlijke stand helpen. Door de wijziging van de naam ontstaat er overigens geen adoptie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >