erven kindsdeel overleden man door schoondochter als schoonmoeder dit ook graag wil


28 februari 2020

Vraag nummer: 60171

mijn schoonmoeder is de langstlevende van het echtpaar. Haar beide zonen (1 daarvan was mijn wettige echtgenoot) zijn beide overleden. Ik begrijp dat ik als schoondochter niet kan erven, zij hadden een eigen huis. Mijn zoon, haar kleinzoon zou dan in zijn vaders plaats erven. Nu is de verhouding tussen mijn schoonmoeder en mij erg goed en zij wil graag dat ik mijn overleden man's kindsdeel erf. Kan zij dit veranderen in het testament?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien uw echtgenoot erfgenaam was van zijn vader en zijn erfdeel is omgezet in een vordering op de langstlevende, dan zal bij overlijden van uw erfgenoot in zijn nalatenschap ook die vordering zitten. Die vordering komt dan toe aan de erfgenamen van uw echtgenoot.
Indien uw echtgenoot vóór zijn vader is overlijden en plaatsvervulling van toepassing is, dan zullen inderdaad kinderen in de plaats treden van hun eerder overleden vader (uw echtgenoot.

De langstlevende (schoonmoeder)zou eventueel een testament kunnen maken ten aanzien van haar nalatenschap. Daarin zou zij ook kunnen afwijken van het wettelijk systeem, maar wel met inachtneming van de legitieme aanspraak.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >