Erft een wettelijk geadopteerd kind?


10 november 2017

Vraag nummer: 52687

Mijn schoondochter is op 8 jarige leeftijd wettelijk geadopteerd door de destijds nieuwe partner van haar moeder. Moeder is inmiddels overleden en vorig jaar is de man overleden die haar geadopteerd heeft. De man had uit een eerdere relatie 1 zoon en met de moeder van geadopteerde hadden beiden nog een kind samen gekregen. Nu hebben 2 kinderen via de belasting te horen gekregen dat er een erfenis is die aan hun uitbetaald gaat worden, maar het kind wat geadopteerd is heeft niets van de belasting gehoord terwijl ze er wel recht opheeft, bij de belasting was niets bekend over haar, hoe kan dat? en hoe kan het dat ze via de belasting te horen krijgen dat er een erfenis is, normaal gesproken hoor je dit toch te vernemen via een notaris als je een erfgerechtigde bent.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Bij adoptie ontstaan familierechtelijke betrekkingen en daarmee dus ook erfrechten (over en weer). Uiteraard kan mogelijk in een testament afwijkend van de wet zijn bepaald, maar daarvoor kan inzage worden gedaan in het centraal testamenten register.

Het lijkt inderdaad vreemd dat de belastingdienst op de muziek vooruit loopt wat de vaststelling betreft wie de erfgenamen zijn (en of de erfgenamen hebben aanvaard).Los daarvan zou vastgesteld moeten worden of het geadopteerde kind is ingeschreven in de gemeentelijke basis administratie, want mogelijk is er een administratief 'gat'. Uiteraard is van belang voor de zekerheid vast te stellen dat destijds sprake was van een wettelijke adoptie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn