erfrecht kinderen ex-vriend


21 september 2003

Vraag nummer: 8033  (oude nummer: 3084)

Mijn ex-vriend heeft geen contact meer met zijn kinderen in Engeland en heeft gezegd dat hij alles aan mij nalaat en niet aan zijn kinderen. Ik weet niet hoe en of hij dat geregeld heeft, maar ik vraag me af of wat hij wil wel mogelijk is. Wij zijn nooit gehuwd geweest en hebben nooit gezamelijk enig document op laten stellen. Naar mijn idee heb ik dus helemaal geen recht op wat hij nalaat. Op zich maakt me ook niet uit of ik iets van hem erf, maar we hebben in 1994 op ons beider naam een doorlopend krediet afgesloten omdat hij toen een motor wilde kopen. Hij doet nu nog steeds de maandelijkse betalingen voor dit krediet. Ik heb geen zin om voor die kosten op te draaien mocht hij vroegtijdig overlijden. Kunt u enig licht op deze zaak werpen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw ex kan natuurlijk een testament maken waarin hij u tot erfgenaam benoemt. Zijn kinderen kunnen zich echter wel beroepen op hun legitieme rechten (helft van hun gewone erfdeel in contanten).

Als u dat allemaal niet wil, dan raad ik het hem echter af. Benoemd hij u namelijk wel in zijn testament en verwerpt u zijn nalatenschap, dan blijven de (zeer hoge) door u verschuldigde successierechten in stand. Die komen dan voor rekening van zijn kinderen. Kinderen boos, fiscus blij.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn