Erfrecht ex-man


8 november 2015

Vraag nummer: 44163

Ik ben een gescheiden vrouw met 2kinderen van 14 en 16.Wij wonen nu samen met mijn vriend.Mijn vraag is dat als ik overlijd,zijn mijn kinderen dan erfgenaam of is dat mijn ex omdat ze minderjarig zijn?Mijn vriend en ik willen geregistreerd partnerschap aangaan,omdat ik niet wil dat er iets naar mijn ex-man gaat.Is mijn vriend na geregistreerd partnerschap dan de erfgenaam?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien u niet gehuwd bent (of GP)dan zijn uw kinderen uw erfgenamen. Hun vader heeft dan waarschijnlijk nog het ouderlijk gezag gedurende de minderjarigheid. Via een bewind in het testament zou u een ander kunnen aanwijzen als bewindvoerder.

Door een huwelijk/GP wordt alles anders en zal uw partner (indien geen afwijkend testament is gemaakt), alles krijgen. Uw kinderen krijgen dan slechts een zeer beperkt opeisbare vordering. Indien u partner nĂ¡ u overlijdt, is het weer de vraag wie zijn erfgenamen dan zijn. Kortom, heel goed nadenken over een testament en eventueel huwelijkse voorwaarden is van harte aan te raden. Op naar de notaris!

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.