Erfenis


13 september 2011

Vraag nummer: 26010

Ik heb een vraag mbt de erfrecht/kindsdeel. Ik vind het toch in de literatuur onduidelijk.
Mijn moeder is nov 2010 overleden en in het testament wordt beschreven dat alles naar de langstlevende gaat, mijn vader in dit geval.
Hij heeft ong €100.000 op de bank na de verkoop van hun huis en ontvangt nu een AOW en een klein pensioen. Mijn oudste broer beheert zijn financien.
Mijn zus en 2e broer hebben financiele problemen en eisen hun kindsdeel.

Waar hebben zij recht op?
Klopt het dat zij nu recht hebben op de helft van hun kindsdeel, dus op basis van €100.000: de helft + kindsdeel voor mijn vader = €60.000 en de overige €40.000 voor de 4 kinderen waarvan we nu recht hebben op €5000,- ? klopt deze berekening?

mvg,
G.Bleeker

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Eerst moet worden vastgesteld wat tot de nalatenschap behoort. Daarbij is van belang of er wel of niet huwelijkse voorwaarden zijn gemaakt. Tenzij in het testament anders is bepaalde zijn de erfgenamen de 4 kinderen (indien er 4 kinderen zijn van uw moeder) én de langstlevende (uw vader). Het erfdeel is dan 1/5 van de nalatenschap. Het deel van de kinderen wordt in de wettelijke verdeling omgezet in een vordering op de langstlevende. Het testament bepaalt op welke momenten de vordering opeisbaar is.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn