erfenis/kindsdeel/schenking


2 september 2003

Vraag nummer: 8002  (oude nummer: 3003)

in het kort...moeder in verpleeghuis en geen wilsbeschikking meer, vader huis verkocht na handtekening kinderen (3). 1 kind geld gegeven om bedrijf te starten,vader overlijdt ,erven de kinderen alleen van vader of na verkoop huis min kosten alles ....zoja gaat die schenking of lening eerder genoemd afgetrokken worden ? alszijnde kindsdeel

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Uw vraag is wel heel erg kort gesteld. Wat ik niet snap is dat terwijl uw moeder in het verpeeghuis woont en dus nog leeft, de kinderen moeten meetekenen voor de verkoop van het huis. De kinderen komen pas in beeld na het overlijden van één van de ouders. De kinderen erven van zowel de moeder als de vader.

Indien vader of moeder een schenking heeft gedaan aan één van de kinderen, dan moet de schenking strikt genomen ingebracht worden in de nalatenschap (volgens het recht van voor 1 januari 2003). De andere kinderen kunnen er daarmee als het ware van mee profiteren.

Indien de andere kinderen door deze schenking tekort komen op hun minimale erfdeel, dan kan de schenking ook nog eens worden ingekort door de andere kinderen.

Wellicht is het verstandig om contact op te nemen met een notaris om alles even rustig tw bespreken.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.