Erfenis broer die eigenlijk mijn neef is


25 november 2015

Vraag nummer: 44328

Wat weinigen in de familie weten is dat mijn biologische broer als baby verwisseld geweest is met een neef. Dus neef is opgegroeid als mijn broer. Degenen die hiervan op de hoogte waren zijn inmiddels overleden. De rest van de familie weet dit niet en volgens mij is dit ook nergens vastgelegd. Hij heeft ook een ander uiterlijk en karakter dan wij. In het testament wordt gesproken over ''mijn kinderen' . Wie zou nu officieel moeten erven (als bewijs hiervan geleverd is): de bij ons opgegroeide verwisselde broer of de oorspronkelijk bij de burgelijke stand opgegeven broer ? Normaal zou ik deze vraag niet stellen, maar een en ander laten zoals het is, maar verwisselde broer maakt ons het leven momenteel zo zuur dat een van ons er bijna aan onderdoor is gegaan.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Het ouderschap is inderdaad een juridisch begrip en eigenlijk niet of veel minder een biologisch begrip. Indien een kind is aangegeven als kind van betreffende moeder en vader, dan is dat in beginsel 'gewoon' zo. Er zijn van familierechtelijke betrekkingen en ook erfgenaamschap. Doorvoor is in beginsel de burgelijke stand doorslaggevend. Wat verder uitgezocht moet worden wie op de geboorteakte als ouder is opgegeven en dus ook alszodanig in de burgelijke stand als ouder staat. In directe lijn ligt lijkt mij dan ook het betreffend legitimatiebewijs van betreffend kind.

Indien uw ouders op de hoogte waren van de verwisseling en eigenlijk wilden afwijken van de wet, dan zou lijkt mij het testament daar ook vanuit zijn gegaan. Indien dat niet is gebeurd, dan was dat wellicht ook de bedoeling van uw ouders om het zo te laten.

Misschien een idee om eens contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat (zie VFas)

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn