Erfdeel opeisen


25 november 2005

Vraag nummer: 9740  (oude nummer: 6942)

Onze moeder is in 2001 gestorven. Mijn ouder zijn gehuwd in gemeenschap van goederen en hebben een huwelijksovereenkomst gesloten toen ze trouwden in 1950.
Mijn vader leeft nu met een andere vrouw in haar huis. Het huis van mijn vader en moeder staat nu leeg en de meubels en andere inboedel zijn door mijn vader al van de hand gedaan, zonder dat we daar enig bedrag van gezien hebben.
Ik heb ook nog een een broer.
Aangezien mijn vader eerst de woning te koop had aangeboden via de notaris en mijn broer en ik dan het kindsdeel van mijn moeder zouden ontvangen, waren wij zeer verontwaardigd dat mijn vader nu ik in financiele noodverkeer, plotseling de verkoop heeft laten stilleggen. Hierdoor zal de waarde van de woning door leegstand alleen maar lager worden.
Kan mijn broer en ik ons erfdeel nu op een andere wijze opeisen en welke stappen kunnen en moeten we daartoe nemen? Is gedwongen verkoop mogelijk? Hoe werkt dat dan? Is uitbetaling van het deel van het moeders deel door mijn vader opeisbaar? Hoe moet je dat doen?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Als uw moeder een langstlevende testament had gemaakt waardoor uw vader enig eigenaar is geworden, is er maar heel weinig aan te doen. In het testament staat wanneer de erfdelen van de kinderen opeisbaar zijn.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.