Een kind bevoordelen in de erfenis


25 november 2012

Vraag nummer: 32803

Wij zijn een gezin met 5 kinderen. Na het overlijden van mijn moeder, blijkt dat mijn oudste zus is bevoordeeld in de verdeling. Zij erft het huis, waarde ruim 7 ton plus inboedel, 50.000,- , en heeft vervolgens ook nog recht op 1/5 deel van het overige deel, het land en de snuisterijen. Dit deel zou neerkomen op 70.000'- pp. Uit een colum van Van Mourik (2004) heb ik begrepen dat grof gezien een kind 2x zoveel mag erven als de andere kinderen. Daarnaast lees ik vele andere regels etc. Was het mijn moeders recht om deze verdeling zo op te stellen of kunnen wij dit aanvechten.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Veel hangt af van de inhoud van het testament van uw moeder. Kinderen kunnen mogelijk daarin verschillende erfdelen krijgen. Daar is uw moeder vrij in.
De legitieme portie is de helft van het gewone kindsdeel (dus de helft van 1/5e deel indien u moeder is overleden met achterlating van 5 kinderen en er geen kind eerder is overleden). Als je daarop aanspraak maakt als kind heb je een vordering in geld en geen greep meer op goederen.
Ik raad u aan even langs uw notaris te gaan voor extra informatie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn