Broer wil kindsdeel opeisen


1 oktober 2011

Vraag nummer: 26229

Hallo,

Mijn moeder is afgelopen jaar overleden. Het contact tussen mijn broer en vader is sindsdien heel slecht. Mijn broer praat erg vervelend over hem en nu wil hij zijn kindsdeel gaan opeisen.

Als kinderen hebben wij bij de notaris een papier getekend ( na haar overlijden ) dat wij de erfenis aanvaarden, maar dat het nu naar de langstlevende gaat, mijn vader dus. Dit hebben wij moeten doen omdat mijn vader een verklaring van erfrecht nodig had, ivm verzekering bij de bank. Er was geen testament opgesteld door mijn ouders, en ze waren getrouwd in gemeenschap van goederen. Is het mogelijk dat hij zijn kinsdeel kan opeisen. Mijn broer is daarbij een verslaafde die in een opnamekliniek zit.

Met vriendelijke groet,

dochter

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien er geen testament is gemaakt, dan is de wet van toepassing. De langstlevende wordt enig eigenaar en de kinderen krijgen een vordering op de langstlevende die maar zeer beperkt opeisbaar is.
Opeising door uw broer lijkt me dan ook niet aan de orde. Mogelijk zou hij wel aanspraak kunnen maken op zijn legitieme portie, maar dat is doorgaans in deze gevallen dat hij wel 'gewoon' mede erfgenaam is niet aan te raden.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.