beneficiair verjaring en niet ingelicht door notaris


25 oktober 2013

Vraag nummer: 36114

Bonjour, ik ben Nederlandse en woon in Franse Alpen dus contact met NL notaris is wat lastiger.
Mijn vader (had ik geen contact meer mee) is in dec 2009 overleden in NL. Weet dat er een testament is maar heb daar nooit iets mee gedaan dito voor mijn enige zus.
Wil dit nu toch uitzoeken om verschillende redenen, beneficiair lijkt me het beste aangezien ik niet de financiele situatie ken. Kan dat nu nog?
Tweede vraag wij beiden zijn nooit door de notaris waar het testament is gewijzigd in 2006 geinformeerd over het testament/de erfenis, klopt dit?
Alvast hartelijk dank voor uw moeite.

Bergen vriendelijke groeten,
Anoniem

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Op zich is het mogelijk maar verwonderlijk dat indien u erfgenaam bent, u nog niet benaderd bent over dat erfgenaamschap. Doorgaans wordt namelijk een verklaring van erfrecht opgesteld, waarbij betreffende notaris op zoek gaat naar de erfgenamen en hen de keuze van aanvaarding, verwerping of beneficiaire aanvaarding geeft. Ik kan niet beoordelen dus of dat nu nog kan, of dat dat uberhaupt wel aan de orde is. U zou namelijk ook uitgesloten kunnen zijn als erfgenaam.

Op zich is het vrij eenvoudig via informatie bij het centraal testamenten register vast te stellen of er een testament was en zo ja bij welke notaris opgesteld. U zou dan betreffende notaris kunnen benaderen. Misschien is er wel al een notaris bij betrokken en die kan zich dan hebben ingeschreven in het boedelregister bij de rechtbank. Ook daar zou u dan informatie kunnen vragen.

Van wijziging van een testament krijgt u uiteraard geen informatie tijdens leven van de testateur. Na overlijden valt één en ander na te gaan aan de hand van genoemde testamenten register.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.