Beheer weigeren


2 juni 2011

Vraag nummer: 24828  (oude nummer: 16770)

Mijn vader is onlangs overleden en heeft een 10-jarig beheer ingesteld over de erfenis van mijn zus en mijzelf. We zijn reeds de 'onverantwoordelijke, jeugdige' leeftijd ontstegen en zijn beide moeder van een paar kinderen. Dit beheer is dus volledig ongegrond. Nu ben ik van plan het beheer te weigeren. Ik begreep dat ik dan de helft van mijn oorspronkelijke erfdeel direct zal ontvangen. Is dit juist? En indien dit inderdaad het geval is, waar gaat de andere helft dan heen?
Dank.

Antwoord:

Geachte heer,

Het is wat complex, maar het heeft te maken met de zogenoemde legitieme portie (de helft van het gewone kindsdeel), dat een kind in beginsel vrij en onbezwaard dient te krijgen, tenzij er sprake is van een uitzondering. Zelfs 'gewoon' aanspraak maken op het legitieme deel heeft de nodige gevolgen, dus laat u eerst goed informeren door uw notaris voordat u stappen onderneemt.

Indien aanspraak wordt gedaan op het legitieme deel, dan hangt het van de inhoud van het testament af waar de 'vrijvallende' helft naar toe gaat. Ook dat dient nagezocht te worden door uw notaris.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn