begrafenis kosten uit erfenis betaald


15 oktober 2020

Vraag nummer: 61751

Mijn partner is overleden in buitenland. Het familie van mijn man heeft het uitvaart geregeld zonder overleggen. Ik was met mijn partner 20 jaar, wij hebben samen 2 dochters van 15 en 14. Volgens notaris zijn onze dochters erfgenamen. Direct volgende dag na de dood van mijn partner heeft zijn stiefvader geld uit onze huis weggehaald. Hij zei dat hij had het geld nodig om de uitvaart te betalen. Maar ik heb altijd gezegd dat ik ga kosten betalen en natuurlijk de factuur hoeft niet betalen direct. Hij heeft later ook steen besteld en ook van het geld betaald. Mijn vraag is ; is dat correct om te geld pakken van nalatenschap en zonder overleg of vragen aan onze wensen alles zelf regelen? Bedankt voor antwoord

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Van belang is vast te stellen of er een testament is gemaakt, waarin is aangegeven wie de erfgenamen zijn. is er geen testament en is Nederlands recht van toepassing, dan wijst de wet de erfgenamen aan. Indien een persoon overlijdt zonder testament in ongehuwde staat (en ook niet als partner geregistreerd) met achterlating van kinderen, dan zijn de kinderen de erfgenamen indien zij ook aanvaarden.

Tenzij er een executeur is aangewezen in een testament of de kinderen een volmacht hebben afgegeven, kan niet iemand anders over de goederen van de nalatenschap beschikken. Doe je dat toch, dan is er strikt genomen sprake van ontvreemding en kom te mogelijk in het strafrecht terecht. Overigens zijn in beginsel de erfgenamen ook aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >