audreytwo1974@gmail.com


20 december 2021

Vraag nummer: 64081

Mijn moeder woont in een verpleeghuis, dementerend, al schijnt ze wel wilsbekwaam te worden geacht. Mijn zus woont in haar huis. We hebben nog een broer. Er is geen contact tussen mij en zus en mij en broer. Of ze onderling contact hebben, weet ik niet. Maar zus woont zonder overleg in moeders huis. Wat gaat er gebeuren als moeder overlijdt? Helaas heb ik geen contact met moeder. Zus gaat er tussenin staan en t verpleeghuis gaat erin mee. Moet zus broer en mij uitkopen als moeder sterft? Zus vertelde me nog wel dat ze veel geld heeft besteed aan verbouwingen. Ik vermoed dat zus t contact tegenhoudt en geen contact met mij wil omdat ze in het huis wil blijven wonen. Ze woont er al haar hele leven. Ik heb geen bezwaar. Maar vermoed wel dat zus iets wil doen, zoals moeder t huis aan haar laten schenken. En ik wil wel erven. Moeder zit onder de plak bij zus en is intussen zo dement dat ik niet geloof dat ze nog wilsbekwaam is. Ik heb t opgezocht en ze wordt als wilsbekwaam gezien. Ik heb geen zin in conflicten als moeder overlijdt en t huis verdeeld moet worden. Zus blijft alle contact weigeren. Weet u wat dat haar kan opleveren? Iemand vertelde me dat zus misschien huur moet betalen over de tijd dat ze er woonde zonder moeder, als moeder sterft. Ik weet niet of iemand me uberhaupt op de hoogte zal stellen als moeder overlijdt. Heb het meerdere keren gevraagd aan t verpleeghuis om dat te doen. Maar of ze t doen, is te betwijfelen. Zus heeft over mij allerlei onzin verteld namelijk en t verpleeghuis gelooft haar. Wat moeder zelf wil, ik heb haar nooit mogen spreken. Ik had nl 20 jaar geen contact met moeder en zus. In 2016 mocht ik ze 1 keer opzoeken en een paar weken erna, kapte zus alle contact af. 'Toevallig' nadat ik mijn hulp had aangeboden om te komen helpen zorgen voor moeder, toen woonde ze nog in haar eigen huis. Ik vermoed dat zus dit niet wilde omdat ze wilde dat moeder naar een verpleeghuis ging. Ik heb moeder nooit alleen mogen spreken. En in 2019 beweerde het verpleeghuis ineens dat moeder me niet wilde zien. Daarvoor, hielden ze me aan t lijntje maar ik was niet welkom om langs te komen. Dit heeft zus allemaal geregisseerd.

Wat zijn mijn rechten? Ik heb een rechtsbijstandverzekering. Maar wil niet naar de rechter als moeder nog leeft ivm stress en ellende voor haar. Dat wil ik haar niet aandoen. Ik wil haar wel heel graag bezoeken. Maar ga geen drama schoppen daarvoor. Wat zus moeder heeft verteld over mij, ik weet t niet, maar hou van mijn moeder en weet dat ze me in haar hart wel wil zien. Ik hoop dat jullie kunnen helpen, alvast bedankt.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Bij overlijden van uw moeder, kunt u het centraal testamenten register raadplegen om te kijken of uw moeder een testament heeft gemaakt en zo ja bij welke notaris. U kan dat dan opvragen. Indien een notaris tegen die tijd betrokken is bij de nalatenschap van uw moeder, dan wordt doorgaans die notaris ingeschreven in het boedelregister bij de rechtbank. Dat kunt u ook raadplegen dan.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >