afwachten of actie ondernemen


25 oktober 2012

Vraag nummer: 32407

Hallo meneer
Griend, onlangs hoorde ik dat mijn moeder is overleden,4wk terug, door ruzie hadden wij geen contact meer, zij woonde samen met haar vriend in een koophuis, nu is mij verteld door fam dat de notaris nog geen contact heeft opgenomen met mij zodat er 6 weken verstreken zouden zijn en ik dan deze vriend niet uit de woning zou kunnen zetten of iets zou kunnen opeissen eventueel, dit is ook helemaal niet mijn bedoeling, ik heb ook tegen mijn tante gezegd dat ik helemaal niets wil, maar toch wordt er door andere gezegd dat ik" inzage van stukken " moet vragen en alles inzien endergelijke, dat het niets verstandig is om afstand ergens van te doen want daar krijg je later spijt van...Wat ik weet is het volgende: mijn moeder heeft destijds bij een notaris de hypotheek geregeld en daar staat in dat als haar vriend (deze is een stuk ouder) kwam te overlijden, zij is dus de begunstigde, dat zij het huis vrij had, maar andersom dus niet, ik begrijp dus hieruit, ook van mijn tante dat de vriend v mijn moeder bang is dat ik hem eruit ga zetten en of het huis afpak, maar nogmaals dat wil ik helemaal niet doen, en waar mijn man me dan voor waarschuwt is dat als ik zeg maar niets doe en afzie van alles (zou niet weten wat dat precies inhoud) dat hij mss het huis verkoopt en gaat wonwn in bijv.portugal, na mijn moeder is er niets wat hem nog bindt met nederland, en dan heb ik het nakijken.ik weet wel dat de hypo nog niet is afbetaald Hoe pak ik dit nu het beste aan, en zo ja zijn er kosten aan verbonden zoals succesierechten, erfrechtbelasting, kinsdeelbelasting of hoe het allemaal heet, nu zondag ga ik hem na 9 jaar weer ontmoeten en wil ik hem ook geruststellen dat ik dat niet ga doen, maar wat is het beste, gewoon vertrouwen erop dat hij dit niet doet en gewoon afwachten op het bericht van hun notaris en vooral geen afstand doen zoals iedereen zegt en zoja zijn daar dan echt geen kosten aan verbonden want breed hebben we het niet dus dat kan ik niet ophoesten, graag zou ik wat uitleg cq een antwoord van u krijgen,
ik hoop gauw iets te horen van u, alvast hartelijk bedankt
namens ramona hellemons

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zoals eigenlijk altijd als je allemaal verhalen hoort is het goed om stapje voor stapje te gaan en te gaan informeren bij degene die u hiermee het beste kan helpen. Om te beginnen moet vastgesteld worden óf uw moeder een testament heeft gemaakt en zo ja wat daar in staat. Dat kan via het CTR in Den Haag. Op basis van het testament of de wet als er geen testament is, wordt vastgesteld wie de gerechtigde(n) is (zijn). Vervolgens heeft een erfgenaam nog een keuze om wel of niet te aanvaarden of beneficiair te aanvaarden.
In dat kader ga je ook vast (laten) stellen wat eigenlijk tot de nalatenschap behoort, zodat je weet waar je ja of nee tegen zegt.

Kortom, afwachten of een notaris u belt is niet aan te bevelen. Ik raad u aan het om te draaien en uit te zoeken via het boedelregister bij de rechtbank of er al een notaris bij de nalatenschap betrokken is en zo ja, om daar contact mee op te nemen. Indien er nog geen notaris bij betrokken is, dan zou u langs uw eigen notaris/een notaris in uw buurt kunnen gaan voor nadere informatie en advies.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.