Afstand erfrecht namens ongeboren kind


30 november 2015

Vraag nummer: 44401

Mijn moeder is overleden en heeft schulden en geen vermogen.
Mijn zusje en ik gaan afstand doen als erfgenamen. Nu is het zo dat ik zwanger ben. Inmiddels contact gehad met diverse notarissen. De een zegt dat ik geen afstand hoef te doen namens onze ongeboren baby aangezien hij nog niet bestond op datum overlijden van mijn moeder. De andere zegt dat ik wel een verzoek moet indienden bij de kantonrechter om te verwerpen... Hoe zit het nou?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Volgens de wet wordt het kind waarvan de vrouw zwanger is, erfrechtelijk als geboren beschouwd, als het levend ter wereld komt.

Let op: als het kind geboren wordt en erfgenaam is (dus niet tijdens de zwanegsrchap lijkt mij), dan zal er beneficiair moeten worden aanvaard namens het kind. Voor verwerping is toestemming van de recher nodig. Het is (mogelijk) aan te bevelen om eerst de toestemming van de rechter voor verwerping namens het kind te krijgen (na de geboorte), om pas daarna ook zelf als ouder te verwerpen. In de tussentijd moet er dan niet aanvaard worden of daden van aanvaarding worden gepleegd. Het kijkt nogal precies, dus overleg met een geode ter zake kundige notaris is wel aan te bevelen. Jammer dat u zo verschillende berichten van notarissen krijgt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.