afstand doen van kindsdeel


22 februari 2010

Vraag nummer: 13540  (oude nummer: 15172)

Vraag: zelf heb ik een ernstige ziekte en geen lange levensverwachting. Mijn vader is overleden, en mijn moeder is dementerend in een verpleegafdeling. Ze heeft het erfdeel van mijn vader op haar rekening. Een aanzienlijk bedrag.
Mijn vrouw wil ik goed achterlaten zodat ze kan blijven wonen in ons huis. Maar daarvoor heeft ze het toekomstige erfdeel van moeder nodig. Nu het er naar uitziet dat ik mijn moeder niet overleef, kan ik dit vermoedelijke deel aan haar schenken vóór mijn overlijden en afstand doen verder van miijn wettelijke deel bij het overlijden van mijn moeder . Zodat de rest van de verdeling eerlijk verloopt?
Ik heb nog een zus. We zijn ieder gevolmachigd voor mijn moeder. En ik heb 2 kinderen uit een vorg huwelijk. Mijn vader heeft in een testament de koude kant uitgesloten. Maar zou dit nooit gewild hebben.
Kan ik dit op deze manier voor mijn vrouw regelen?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik raad u toch aan om langs een notaris te gaan voor advies, want vanaf deze plek kan ik u niet helemaal goed terzijde staan.
Over het erfdeel in de nalatenschap van moeder kunt u (helaas) niets bepalen en er dus ook geen afstand van doen. Het erfdeel in de nalatenschap van uw vader zal uiteraard wel aan uw echtgenote ten goede komen indien indien er een goed langstlevende systeem van toepassing is (wet? testament?). Ook daarvoor kunt u bij uw notaris terecht voor controle.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.