Afhandeling testament


21 oktober 2020

Vraag nummer: 61804

Geachte hr. Van de Griend,

Bij mijn vaders overlijden in 2009 was er een testament waarin het kindsdeel van zijn beide zoons (mijn broer en ik) was beschreven. Mijn stiefMoeder heeft derhalve het vruchtgebruik van het (Erfdeel-) bedrag zoals door de Belastingdienst is bepaald. In januari 2020 ontvingen wij van de neef van mijn stiefmoeder dat zij in oktober 2019 is overleden. Kennelijk is hij als executeur testamentair aangewezen om de erfenis te regelen. In 2015 zou zij een nieuw testament hebben laten opmaken. Vragen zijn:
1. Hebben wij mogelijkheid om inzage van haar testament zoals in 2015 opgesteld
2. Waaruit zou moeten blijken dat de neef als executeur testamentair is aangewezen en hebben wij er recht dit in te zien.
3. We hebben een erfenisbedrag ontvangen maar geen idee hoe dit bedrag tot stand is gekomen.
4. Hoe verder te handelen omdat wij geen onderliggende stukken ontvangen.

Antwoord:

Geachte heer,

Indien u een belang hebt bij het testament van stiefmoeder, dan zou u betreffende notaris of de executeur kunnen vragen om een kopie daarvan. Van belang is in eerste meer wat precies de inhoud van het testament van uw vader was, was inderdaad sprake van vruchtgebruik en is dat ook gevestigd, of was het 'gewone' langstlevende systeem van toepassing op grond waarvan kinderen een vordering kregen op de langstlevende. In dat laatste geval is deze vordering (doorgaans) opeisbaar bij overlijden van de langstlevende en wordt dan opgeeist bij de erfgenamen van de langstlevende. In die zin kan het testament van de langstlevende weer van belang zijn.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >