vraagprijs overdoen huis aan broer


8 oktober 2009

Vraag nummer: 13059  (oude nummer: 14012)

We hebben het ouderlijk huis in de verkoop staan. Mijn broer (1 van de erven) heeft een laag bod gedaan. We hebben afgesproken dat het huis over een maand inderdaad voor dat lage bedrag (ruim onder de zeer lage taxatiewaarde) aan hem zal worden verkocht...beetje gedwongen door executeur die de schulden daarmee wil betalen.
De prijs waarvoor hij de woning krijgt is 35000 euro onder de huidige vraagprijs aan derden.
Nu willen de andere erven de vraagprijs verlagen (zo'n 15000 euro) om zo als laatste poging te kijken of er mogelijk de komende maand een hoger bod komt...zijn we immers allen gebaat bij.

Nu heeft de executeur ons verboden de vraagprijs te verlagen om zo mogelijk een hogere prijs dan de prijs die mijn broer wil betalen te krijgen.
Kopers mogen we dus niet aantrekken met een lagere vraagprijs...

Mag de executeur dit doen? Onafhankelijk van het aantal sterren....

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Tja, een lastige kwestie die tot veel beroering aanleiding geeft: hoever mag de executeur gaan en heeft hij als hij al zelfstandig mag verkopen bij levering toch de erfgenamen nodig. En als dat zo is (hetgeen over het algemeen wordt aangenomen) werken de erfgenamen dan wel mee. Strikt genomen vertegenwoordigd de executeur de erfgenamen, dus is de executeur (met afdoende bevoegdheid, dus maken de sterren dan wel uit) leidend. Verkoop aan één van de erfgenamen is ook weer verdeling, dus de vraag is of de executeur dat weer kan tegenhouden. Kortom, zeer complex.

Ik kan daar vrees ik geen sluitend antwoord op geven. Misschien goed om ook eens te overleggen met uw notaris en waar nodig, de kantonrechter vragen om een uitspraak in deze.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn